Un nou tratament COVID-19 are efecte uluitoare: Riscul de deces scade cu 20% în rândul pacienților aflați în stare gravă / OMS recomandă „puternic” această terapie

Un nou tratament COVID-19 are efecte uluitoare: Riscul de deces scade cu 20% în rândul pacienților aflați în stare gravă / OMS recomandă „puternic” această terapie
Un nou tratament COVID-19 are efecte uluitoare: Riscul de deces scade cu 20% în rândul pacienților aflați în stare gravă / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/09/2020, 11:12
Actualizat: 03/09/2020, 11:27

Tratarea pacienților COVID-19 aflați în stare critică cu corticosteroizi reduce riscul de deces cu 20%, arată o analiză a șapte studii internaționale, determinând Organizația Mondială a Sănătății să își actualizeze sfaturile cu privire la tratament.

În urma analizei – care a reunit datele din studii separate referitoare la o doză mică de hidrocortizon, dexametazonă și metilprednisolon – s-a constatat că steroizii îmbunătățesc ratele de supraviețuire a pacienților COVID-19 internați la terapie intensivă, potrivit Reuters.

Un nou tratament COVID-19 are efecte uluitoare în rândul pacienților COVID-19 aflați în stare gravă

„Acest lucru este echivalent cu aproximativ 68% dintre pacienți COVID-19 (foarte bolnavi) care au supraviețuit după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu aproximativ 60% care au supraviețuit în absența corticosteroizilor”, au precizat cercetătorii într-o declarație.

Conducătorul OMS al domeniul de asistență clinică, Janet Diaz, a declarat că agenția și-a actualizat sfaturile pentru a include o „recomandare puternică” pentru utilizarea steroizilor la pacienții COVID-19 aflați în stare severă și critică.

„Dovezile arată că, dacă administrați corticosteroizi … (există) cu 87 mai puține decese la 1.000 de pacienți. Astea sunt vieți … salvate”, a declarat aceasta pentru un eveniment live al OMS pe social media.

Jonathan Sterne, profesor de statistici medicale și epidemiologie la Universitatea Bristol din Marea Britanie, care a lucrat la analiză, a declarat că studiile – efectuate de cercetători din Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și Statele Unite – au oferit un mesaj consecvent pe tot parcursul, arătând că medicamentele au fost benefice la cei mai bolnavi pacienți, indiferent de vârstă sau sex sau de cât timp pacienții au fost bolnavi.

Riscul de deces, cu 20% mai mic

Descoperirile, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, consolidează rezultatele care au fost apreciate ca o descoperire majoră și anunțate în iunie, când dexametazona a devenit primul medicament care putea reduce rata mortalității în rândul pacienților COVID-19 foarte bolnavi.

Dexametazona a fost utilizată încă de atunci pe scară largă în secțiile de terapie intensivă care tratează pacienții COVID-19 în unele țări.

Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, care a lucrat la studiul despre dexametazonă, care a fost o parte esențială a analizei comune publicate miercuri, a declarat că rezultatele înseamnă că medicii din spitalele din întreaga lume pot trece în siguranță la utilizarea medicamentelor pentru a salva vieți.

87 mai puține decese la 1.000 de pacienți

Ghidul actualizat al OMS, publicat pe site miercuri, menționează faptul că corticosteroizii ar trebui utilizați numai în tratamentul pacienților COVID-19 foarte bolnavi și nu în cazurile care nu sunt grave, deoarece „tratamentul nu a adus beneficii (în cazuri mai ușoare) și s-ar putea dovedi chiar dăunător”.

Agenția de sănătăate a ONU a cerut, de asemenea, țărilor să mențină suficiente stocuri de corticosteroizi, „fără a menține stocuri excesive, care ar putea să împiedice accesul altor țări”.

Cercetătorii au spus că beneficiul a fost arătat indiferent dacă pacienții ventilați în momentul în care au început tratamentul.

Hidrocortizonul, testat pe 374 de pacienți în trei studii, pare să reducă decesele cu 31%, iar un studiu de dimensiuni mai mici, despre metilprednisolon, pe 47 de pacienți, a dus la o scădere de 9% a deceselor. Analiza a fost efectuată de un grup de lucru al OMS care depune eforturi pentru a evalua rapid terapiile Covid-19.

Văzute în ansamblu, noile studii vor consolida încrederea în utilizarea steroizilor și vor aborda orice ezitare persistentă din partea unor medici, a punctat doctorul Todd Rice, profesor asociat de medicină și medic de îngrijire critică la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Maria a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
UNGARIA a ajuns deja mult prea departe. Legăturile NU MAI POT fi ignorate
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Boala misterioasă care face ochii să strălucească precum o galaxie
×